Εκ μέρους της ομάδας Project του ΒΥ1 σας καλωσορίζω στην παρουσίαση της εργασίας μας.

Το θέμα που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε είναι ο αυτισμός και πιο συγκεκριμένα το φάσμα των αυτιστικών διαταραχών και η επίδρασή τους στην οικογένεια και την κοινωνία.

Ο αυτισμός αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο δύσκολες σύνδρομες ασθένειες της εποχής μας, είτε γιατί εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της ζωής ενός ατόμου, από την βρεφική ακόμα ηλικία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την διάγνωσή της ,είτε επίσης επειδή η φύση της ασθένειας είναι τέτοια που παραπέμπει σε μια συμπεριφορά που θα μπορούσε απλά να χαρακτηρισθεί εκκεντρική.

Εξάλλου ποιος γονιός θα μπορούσε να παραδεχθεί αβίαστα ότι το παιδί του παρουσιάζει πρόδρομα συμπτώματα εμφάνισης αυτισμού απλά και μόνο επειδή δεν απαντά στο άκουσμα του ονόματός του ή επειδή μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο!

Η επιλογή του θέματος έγινε μετά από μια έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα μας, της οποίας τα αποτελέσματα μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει λανθασμένη ενημέρωση ή ακόμα και άγνοια σχετικά με το σύνδρομο των αυτιστικών διαταραχών αλλά και σύγχυση σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger, γεγονός που επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής μας. Εξίσου όμως σημαντική παράμετρος αποτέλεσε το γεγονός ότι το θέμα αφορά τόσο ένα μεγάλο αριθμό γονέων, οι οποίοι μπορεί να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, όπως επίσης το γεγονός ότι το θέμα αφορά το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την στάση που θα πρέπει να έχει στα άτομα με αυτισμό, μια στάση και συμπεριφορά που θα πρέπει να προβληματίζει κατ?επέκταση και ολόκληρη την κοινωνία

Σας καλώ λοιπόν να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ομάδας εργασίας του ΒΥ1 αφού προηγουμένως και κλείνωντας με αυτό. Ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των συμμαθητών τους καθηγητές μας κα. Τσαγκαράκη και κο. Γραμματικό, για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση που αμέριστα μας προσέφεραν.

 

Παρακολουθήστε την εργασία εδώ: Αυτισμός-Asperger

Το τμήμα ΒΥ2 και οι καθηγήτριες του κ. Μουτάφη Έλενα και κ. Φώσκολου Μαρία στο πλαίσιο του μαθήματος Ειδική θεματική Δραστηριότητα μελέτησαν  το θέμα:

"Προαγωγή Υγείας των Εφήβων"

 

Την εργασία τους μπορείτε να δείτε εδώ .